top of page

Het zal nooit goed voelen

Waarom wachten tot het juiste moment je zelfvertrouwen schaadt

 
Als je wacht tot het juiste moment om iets te doen, zul je wachten tot je op je sterfbed ligt en denkt aan alles wat je had willen doen, maar niet hebt gedaan.

Het ‘juiste moment’ bestaat niet. Net als dat het ‘juiste gevoel’ niet bestaat.

Oké, in films bestaat het juiste gevoel. De hoofdpersoon maakt iets (vaak naars) mee en besluit vanaf dan wél iets van het leven te maken, wél voor die ene persoon te kiezen, wél te doen wat hem/haar gelukkig maakt.

Helaas gaat het in het echte leven toch een beetje anders. Het universum zet echt niet alles op alles om ons de juiste tekenen te geven om te doen waar we nu nog mee wachten. Zo bijzonder zijn we nou ook weer niet. We kunnen nog zo positief denken en ons geluk proberen te ‘manifesteren’, maar ook dat zullen we doen tot de tijd om te manifesteren voorbij is. We zullen echt iets moeten doen. Ook bij twijfel, ook als we de overtuiging hebben dat we eerst nog aan allerlei andere dingen moeten voldoen.

Welke keuze je ook maakt, uiteindelijk gaat het om jouw leven. Het gaat om jouw geluk. En als jij niet kiest voor datgene wat jou blij maakt, wie doet het dan? Waar wacht je op?


Zelfvertrouwen en het nemen van risico's

De kans bestaat dat je ooit in je leven hebt geleerd dat het nemen van risico’s gevaarlijk is. Veel van onze ouders zijn opgevoed met angst voor onzekerheid. Hun ouders hebben immers de oorlog meegemaakt, een tijd waarin alles onzeker was. In die tijd moest je ieder stukje zekerheid wat je kon vinden met beide handen vastpakken. Vaak betrof dit onderdak, voedsel en inkomen. De basisvoorzieningen voor ieder mens dus. Deze basisvoorzieningen staan gelijk aan overleving.

Dat onze grootouders het belang van zekerheid wilden overbrengen op hun kinderen — en die weer op hun kinderen — is dus begrijpelijk. Zorg ervoor dat je verzekerd bent van een baan, leer een vak. Studeer zo lang je kan en verzeker jezelf vooral van een stabiel inkomen.

In de tijdsgeest van nu zijn deze adviezen voor de meeste van ons minder passend. In deze tijd kan namelijk álles. We hebben zoveel keuzevrijheid dat we eerder neigen naar besluiteloosheid, dan dat we weten wat we willen. We hebben nu de mogelijkheid en de ruimte om aan te klooien, fouten te maken en opnieuw te beginnen. Maar waarom doen we dat dan niet? Het antwoord op deze vraag heb ik ook niet. Maar ik heb er wel ideeën over. En die ideeën gaan over zelfvertrouwen en zelfwaardering.

Ik denk dat, hoe minder zelfvertrouwen iemand heeft, des te minder deze persoon geneigd is risico’s te nemen. Dit idee baseer ik op het feit dat iemand met voldoende zelfvertrouwen zichzelf in staat acht te kunnen omgaan met eventuele tegenslagen op zijn/haar pad.


Iemand met minder zelfvertrouwen zal waarschijnlijk meer moeite hebben te vertrouwen op diens vermogen om bij tegenslagen weer op te krabbelen en het opnieuw te proberen.

Wat hiernaast is gebleken, is dat het nemen van risico’s bijdraagt aan een groter gevoel van vertrouwen in jezelf. Logisch, want je krijgt een positief gevoel over jezelf als je merkt dat je eigenlijk prima kunt omgaan met iets dat anders liep dan je hoopte.

Andersom is het ook waar: als we vermijden te doen wat we diep vanbinnen graag willen, kost dit ons zelfvertrouwen. We zeggen daarmee namelijk tegen onszelf: “Dit kan ik niet aan”.


Wat betreft het stukje zelfwaardering: We gedragen ons naar wat we geloven te verdienen.

Dit geldt op ieder gebied in ons leven: de liefde, financiën, werk, vriendschappen, enzovoort.


We zullen niet kiezen voor geluk zolang we, bewust of onbewust, de overtuiging hebben dat we dat geluk niet waard zijn. Keuzes die ons in de juiste richting leiden, zullen niet goed voelen. Misschien voelen ze zelfs bedreigend. Dit heeft te maken met wat in de psychologie confirmation bias wordt genoemd: we zoeken bevestiging voor hetgeen waarvan we al geloven dat het waar is.

Als je na het lezen van dit stukje het gevoel hebt dat er iets mis met je is: dat is het niet.

Ik denk dat er meer mensen zijn die een gebrek aan zelfvertrouwen ervaren, dan mensen die het idee hebben ervan over te lopen. Weet ook dat het niet jouw schuld is als je op dit moment weinig zelfvertrouwen of -waardering ervaart. Wel is het jouw verantwoordelijkheid hoe je daarmee omgaat.


Dus: wat kun je doen?


Als je een gebrek aan zelfwaardering of zelfvertrouwen ervaart en je het idee hebt dat dit je functioneren belemmert, kun je hierover praten met iemand die je vertrouwt. Vaak lucht dat op en het kan je eraan herinneren dat je nooit alleen bent.


Hiernaast kan je proberen te onderzoeken welke gedachten jij hebt over jezelf.

Gedachten veroorzaken gevoelens. Voel je je niet genoeg, dan ligt meestal de oorzaak bij de gedachten die jij over jezelf bent gaan geloven (dit noemen we je overtuigingen). Onderstaande vragen kunnen je helpen:

Welke overtuigingen die ik over mezelf heb, ervaar ik op dit moment als belemmerend?

Wat is een zinnetje dat vaak in mijn hoofd terugkeert en waar ik geen fijn gevoel bij ervaar?

Neem de tijd om deze overtuigingen en gedachte(n) op te schrijven.


Check ze daarna op waarheid met behulp van onderstaande vragen:

Is wat ik geloof waar? Hoe weet ik dat het waar is?

Hoe gedraag ik me als ik dit over mezelf geloof?

Wie zou ik zijn als ik deze gedachte(n) niet zou geloven? Hoe zou ik me voelen, hoe zou ik denken, hoe zou ik me gedragen?


Bedenk als laatste helpende gedachten voor iedere belemmerende gedachte die je hebt opgeschreven. Dus bijvoorbeeld: “Ik kan geen nee zeggen” wordt “Ik kan oefenen met nee-zeggen”/“Ik ben aan het leren om nee te zeggen.”

Wees mild en vriendelijk naar jezelf, alsof je met een goede vriend(in) in gesprek bent.


Welke overtuigingen en gedachten je ook hebt, laat ze er zijn.

Ze zijn er toch al, en het kost enorm veel energie om ze de hele dag weg te duwen. Je gewaar zijn van de gedachten en eventueel helpende alternatieven bedenken is genoeg. Jij bent genoeg.


Onthoud: je gedachten zeggen niets over wie je bent. Wel over hoe je je kan voelen en hoe je je gedraagt. Je bent niet je gedachten. En het is niet erg dat je ze hebt, welke dan ook. We hebben ze allemaal, positief én negatief.


Helpt het je onvoldoende om met iemand in je omgeving te praten en/of wil je meer hulp? Kijk dan of coaching iets voor jou is. Je kunt een e-mail sturen, een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen of een sessie/traject boeken.

Ik kan je leren jouw zelfvertrouwen weer de ruimte te geven. Zo kun jij op basis van vertrouwen kiezen wat goed voor jou is.








18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gezond

bottom of page